Categories
Top Cities

Stefano Boeri Architetti designs prefab COVID-19 vaccination centers for Italy

Stefano Boeri Architetti — the Milan-based architecture firm best known for the Vertical Forest skyscrapers — has partnered with a team of consultants to design and develop the architectural and communication concepts for Italy’s COVID-19 vaccination campaign. All aspects of the project, which was completed free of charge, are united by a floral logo of a pink primrose and the motto “With a flower, Italy comes back to life.” The campaign also includes the design of solar-powered, prefabricated pavilions that are designed to pop up with speed across Italy’s squares and public spaces to serve as vaccination distribution centers. 

Continue reading below

Our Featured Videos

The COVID-19 vaccination campaign was commissioned by Domenico Arcuri, the Italian Special Commissioner for the COVID-19 emergency. Arcuri unveiled the conceptual designs to the public in mid-December. In addition to the designs of a campaign logo and temporary prefabricated pavilions, the project also includes proposals for informational totems and communications strategies for combating vaccine skepticism.

Related: Modular Emergency Hospital 19 pops up in Italy in just 3 months

rendering of people walking inside white prefab building
aerial rendering of pink flower-topped prefab building

“With the image of a springtime flower, we wanted to create an architecture that would convey a symbol of serenity and regeneration,” Stefano Boeri said in a press release. “Getting vaccinated will be an act of civic responsibility, love for others and the rediscovery of life. If this virus has locked us up in hospitals and homes, the vaccine will bring us back into contact with life and the nature that surrounds us.”

map of prefab vaccination centers across Italy
aerial rendering of glowing prefab building in Italian city

Circular, prefabricated pavilions would be set up in public places to administer the vaccine; these pavilions are designed for easy dismantling and reassembly. Each timber-framed structure would be wrapped in textiles made of different recyclable, naturally biodegradable and water-resistant materials. Self-supporting fabric partitions would also be used to organize the interior. The circular roof, which would feature a large-scale floral logo, would also be topped with enough photovoltaic panels to generate all of the building’s electricity needs.

+ Stefano Boeri Architetti

Images via Stefano Boeri Architetti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *