Top Cities

New Sodexo Montreal offices include “Quality of Life” spaces

Commercial buildings completely focused on function often lose the opportunity to deliver mental and physical health features to employees as part of a comprehensive plan. Following the planning and recent completion of the new Sodexo Montreal building, located overlooking the Lachine Canal in Montreal, it’s no surprise the resulting offices invite a well-rounded recipe of collaboration, peace of mind and wellness.

Continue reading below

Our Featured Videos

Sodexo, a multifaceted business that offers food, facility management and workplace services, among other things, maintains a focus on corporate responsibility and sustainable actions. To continue in that example, it occupies an industrial building originally constructed in 1908. For the new offices, Sodexo enlisted L’Abri, an architectural design firm that specializes in sustainable construction. Along with contractor Modulor, the team worked closely with another Montreal-based design team at Vives St-Laurent for the adaptive reuse project.

Related: This BREEAM office is a reconstructable wooden “cathedral” to nature

bright white office interior with dark gray desks

The resulting design places all the offices against the window side of the building in order to take advantage of natural light and offer views of the surrounding landscape. Interior meeting rooms are also well-lit as a result of high ceilings and large openings throughout the floorplan. Sleek, modern furnishings fill the spaces, yet the architecture exposes the original brick walls, mill floor and wood structure for contrast.

white office lobby with dark gray sofa and several plants

Closed rooms encourage focused work and meditation with warm textiles throughout. The interior design includes copious plants for air filtration and general wellness, while natural materials, such as wood, are used to forge a connection with nature. In the center of the activity is the test kitchen, which employees are welcome to use.

orange meeting rooms

With the implementation of a network of sensors to collect real-time data on the use of spaces, the building will continue to improve resource- and energy-efficiency over time. The system will monitor activity and optimize the quality of air, water, light, sound and materials for this and future projects.

people working at desks covered in plants

The space was built to balance function, aesthetics, health of the employee and preservation of the environment. This is all in alignment with Sodexo’s motto of offering “Quality of Life Services.”

+ L’Abri

Photography by Raphaël Thibodeau via v2com

white dining tables with wood chairs in office kitchen

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Top Cities