Categories
Top Cities

House of Childhood is a daycare that emphasizes energy efficiency

As part of a National Association for Urban Renewal project that will run until 2030, the Maison de l’enfance à Albertville (Savoie, France) is the first step in an ambitious urban development masterplan in the area. Translated House of Childhood, the building was designed by Tectoniques Agency and is functional, inviting, striking and environmentally friendly.

Continue reading below

Our Featured Videos

With a commitment to early childhood, this initial project is a multipurpose facility with a dynamic, open floor plan that incorporates a municipal daycare center, a family daycare center, space for nursery assistants, a leisure area and a school restaurant.

Related: Adorable prefab nursery in Greece mimics a tiny urban village

orange trees in front of bronze and concrete building
timber entrance with sloped roof

According to a press release, the House of Childhood is, “set in the heart of the Bauges, Beaufortain, Lauzière and Grand Arc mountain ranges,” making for a natural backdrop in nearly every direction. Architects placed an emphasis on the upper level of the building in order to capture the sweeping landscape. In addition to exceptional views of the surrounding peaks, the building responds to a goal of minimal site impact. In fact, a compact design caters to the architects’ call for preserving the ground in anticipation of future land development of green spaces.

round wood tables and colorful chairs next to large window
wood dining room

The team relied on a concrete foundation — Albertville is in a seismic zone — but equally relied on natural materials like different types of locally sourced wood for framing and furniture. To soften the look, the concrete walls are surrounded by a wooden structure. The upper facade offers protection and visual appeal with a combination of shimmering bronze and copper coloring.

yellow cubbies in a timber school building
long white tables with purple chairs in room with wood ceilings and glass walls

A significant portion of the building was built using prefabricated panels, ensuring industrial quality while allowing expediency of construction. This technique enabled the project to be completed in 13 months. Energy-efficient elements are included, such as the biomass heating network and ventilation provided by an adiabatic AHU to keep children cool during hot summers.

building with concrete base and upper floor made of bronze metal

The centralized entrance provides access to a reception area on one end and the dining room, activity rooms and technical rooms on the other. The first floor houses a courtyard with a generous playground. Natural light illuminates the interior through a combination of skylights and glazed facades. The interior design is also focused on the children, drawing natural elements inside with fully exposed bleached beech and spruce walls, ceilings and furniture. Paint colors designate separate spaces; for example, yellow defines the changing rooms and blue defines the restrooms. 

+ Tectoniques agency

Photography by Renaud Araud via Tectoniques agency 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *