Top Cities

Green-roofed home embraces valley views and daylight

On the steep banks of the Dyje River in the Czech town of Znojmo, Brno-based architecture firm Kuba & Pilař architekti has completed the Family House in the River Valley, a contemporary, geothermal-powered home topped with a lush green roof. Set on a narrow, rectangular plot, the waterfront home complements its neighbors with its simple form, yet it stands out with a modern materials palette that includes a structure of reinforced concrete and steel clad in black aluminum sheets. Access to natural light and views toward the slope and the river largely dictated the design of the home.

Continue reading below

Our Featured Videos

Completed after 9 years of design and construction, the Family House in the River Valley comprises three floors that face the Dyje River and one floor that faces the slope. The north-facing side of the home is topped with a sharply angled green roof that feels like an extension of the steep, grassy slope and culminates into a rising garden above the home.

Related: Modular home in Delft boasts low-carbon timber build and a green roof

white sofa against a glass wall
white hallway with a green wall at the end

Unlike the layout of a conventional home, the Family House in the River Valley places the living areas on the top floor and the bedrooms down below. “The living space benefits from the absence of partition, which creates two advantages,” the architects explained. “One, the sunlight floods the room from the southern side, from the garden through the glass wall in the dining area. Two, to the north, it offers impressive views of the valley. It is the beautiful views of the Dyje River valley and the opposite rocky slopes with important historical monuments of Znojmo that are the main strengths of this site.”

white kitchen island with shelves on the end
white bedroom with glass wall revealing set of outdoor steps

The interior is kept minimalist so as not to detract from the beautiful landscape views. Large, aluminum-framed windows usher in these vistas and natural light. To create an indoor-outdoor experience, the architects connected the living space to an outdoor terrace and the garden on the south side, which can also be accessed via an outdoor staircase.

+ Kuba & Pilař architekti

Photography by BoysPlayNice

black metal home with sliding glass door leading to wood patio

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Top Cities