Categories
Top Cities

A LEED Gold-targeted office will enhance worker wellbeing

Milan-based firm Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) has unveiled plans for the sustainable renovation of energy company Enel’s historic Rome headquarters. Guided by innovative and sustainable principles, the redesign will cover a total surface area of approximately 80,000 square meters and infuse workspaces with natural light and greenery to enhance workers’ physical and mental health. The modern, light-filled offices will follow bioclimatic and biophilic principles with the goal of achieving both the LEED and WELL certifications at Gold level.

Continue reading below

Our Featured Videos

Located on Viale Regina Margherita, the Enel headquarters consists of seven interconnected buildings. Given its prominent location in historic Rome, the architects have framed the renovation as a major urban redevelopment project that will update the HQ and renew the building’s relationship with the city. The design will follow a “building-city” concept, in which the towers of the central structure will be complemented by extensive glazing in the modern facade to promote transparency.

Related: Perkins Eastman’s WELL Platinum Chicago office prioritizes employee health

rendering of people on wood deck covered in plants

“The rethinking of the Enel offices makes it possible to initiate a redevelopment which, in addition to the historical site, involves several buildings and impacts an entire urban sector, enhancing their historical qualities but at the same time creating more innovative and sustainable spaces,” said Luca Montuori, the councilor for urban planning of the City of Rome. “An example that demonstrates how it is possible to carefully combine, thanks to the project developed by the Citterio Viel firm, a vision of the future, a reflection on the workplace in this difficult historical moment, the reinterpretation of existing urban morphologies in a contemporary key, recovery of symbolic buildings of the city thanks to the company’s choice of a renewed alliance with the city.”

rendering of wood reception desk inside a glass building

Building information modeling (BIM) will be used to inform the design of the renovated headquarters to ensure sustainable design, efficient construction management and responsible building operations.  

+ Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV)

Images via ACPV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *