Top Cities

A contemporary home slots inside a historic stone facade in Spain

Spanish architecture firm Valentín Arrieta Berdasco has recently completed the Pino-Roble House, an architecturally striking home that combines a historic stone facade with a contemporary new build. Completed in 2019, the residence is located in Canicosa de la Sierra. This municipality within the province of Burgos is home to a natural monument called “Pino-Roble,” a pine tree that grows inside a centenary oak that has become a symbol of the village. Inspired by the Pino-Roble and the regenerative power of nature, the architects crafted a home that retains the identity of the pre-existing structure while inserting new construction inside.

Continue reading below

Our Featured Videos

As with most houses in the village, the original house that the Pino-Roble House replaced was built primarily of sand-colored stone walls with a gable roof. The architects preserved the external stone walls to blend the building in with its neighbors but selectively reconstructed the walls to leave room for two courtyards — one on the northwest side and the other to the southeast — that serve as transitional spaces. The sheltered outdoor courtyards also help to funnel natural light indoors without compromising privacy.

Related: Futuristic solar home hidden inside 18th-century stone ruins

white home with butterfly roof inside a stone home
stone buildings along a street

A glimpse of the contemporary nature of the Pino-Roble House is seen in the white butterfly roof-topped volume that rises behind the stone walls. The tall addition allows for the creation of three floors organized around a central staircase. The ground floor contains a double-height living room and dining room with a kitchen to the side as well as the primary bedroom suite. Four additional bedrooms are located on the next floor; the top floor contains a study room and bathroom. A prefabricated SATE system wraps around the new exterior to achieve a high-performance thermal envelope. 

stone walls around a tall white building
trees in front of stone buildings

“Externally, the house recovers its lost identity, emphasizing the primigenial composition through the elimination of additions,” the architects explained. “Following this purpose, the original openings in the facades are maintained (enlarging a modern opening to get into the garage), and the local sandstone construction system is highlighted. Furthermore, the aim is to, visually, fragment the new emerging volumes to integrate them in the village composition.”

+ Valentín Arrieta Berdasco

Photography by Javier Bravo via Valentín Arrieta Berdasco

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:Top Cities